کاربرد ترازیابی در پروژه های عمرانی

کاربرد ترازیابی
ترازیابی بیشترین کاربرد را در حوزه نقشه برداری، مهندسی عمران و فعالیت های مختلف ساخت و ساز دارد. مهندسین عمران، نقشه برداران و معماران همواره در کارهای خود با این موضوع درگیر هستند. ترازیابی از شاخه های مهندسی عمران و نقشه برداری است و در اصطلاح به نیوِلمان معروف است. نیوِلمان در نقشه برداری در واقع عملی است که نقشه بردار یا مهندس عمران می تواند ارتفاع یک نقطه ثابت از سطح زمین را با دیگر نقاط مختلف بسنجد و برآورد کند.
ترازیابی اغلب کاری کاملاً مجزا در نظر گرفته می شود، همچنین فرایندی هوشمندانه و پیچیده است و در پروژه های مختلف عمرانی و نقشه برداری خلاقانه استفاده می شود. در ادامه این مقاله می توانید با انواع ترازیابی آشنا شوید.
انواع ترازیابی
ترازیابی در نقشه برداری دسته بندی متفاوتی دارد که مهمترین و متداول ترین دسته بندی مربوط به ۴ مورد زیر است:
- ترازیابی استادیمتری
- ترازیابی مستقیم
- ترازیابی فشارسنجی
- ترازیابی مثلثاتی

انواع ترازیابی و ویژگی های آنها
ترازیابی مستقیم چیست؟
نقشه برداران در این نوع ترازیابی از ابزارآلات خاصی مانند، دوربین ترازیاب استفاده می کنند تا اندازه گیری ها به طور مستقیم انجام شود. شما متناسب با نیاز خود می توانید بهترین مدل ترازیابی مستقیم را برای کارهای خود انتخاب کنید، این مدل های شامل، ترازیابی ساده، ترازیابی مقاطع، ترازیابی دقیق، ترازیابی تفاضلی و ترازیابی شناور است.
ترازیابی مثلثاتی چیست؟
در ترازیابی مثلثاتی اختلاف ارتفاع را می توان از طریق محاسبه فواصل افقی و زوایای قائم و به شکل حرفه ای اندازه گیری کرد. در ترازیابی مثلثاتی روابط مثلثاتی بیشترین نقش را در یافتن ارتفاع یک نقطه ایفا می کنند. دقت ترازیابی غیر مستقیم یا همان ترازیابی مثلثاتی بیشتر از ترازیابی درجه یک است و همچنین در مقایسه با این نوع ترازیابی ارزان تر است.
برای ترازیابی مثلثاتی سریعتر، دقیق تر، سادهتر، اقتصادیتر و راحتتر می توان از ابزار آلاتی مانند تئودولیتهای رقومی توتالاستیشن استفاده کرد. شما به جای ترازیابی درجه سه یا چهار می توانید از ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید. با توجه به مزیت هایی که گفته شد هنگام ترازیابی در نقشه برداری می توانید به این مورد نیز توجه کنید.
ترازیابی استادیمتری چیست؟
در ترازیابی استادیمتری که شبیه به ترازیابی مثلثاتی است فقط برخی از قوانین تاکئومتری آن تغییر یافته است و یا به اصطلاح ارتقاء داده شده است. ترازیابی استادیمتری ایده آل ترین گزینه برای نقشه برداری و ترازیابی زمین های تپه مانند است، زیرا دقت خوبی دارد و با سرعت بالا این کار را انجام می دهد.
ترازیابی فشارسنجی چیست؟
در ترازیابی فشارسنجی از دستگاهی به نام فشار سنج استفاده می شود تا اختلاف ارتفاع بین دو نقطه سنجیده شود. البته در مقایسه با سه روش قبلی دقت کمتری دارد، برای همین به ندرت مورد استفاده مهندسان نقشه بردار و عمران قرار می گیرد. گاهی اوگات خطای ترازیابی در نقشه برداری بسیار زیاد می شود، شما سیستمی که برای ترازیابی استفاده می کنید تاثیر زیادی روی این خطاها دارد بنابراین برای کاهش خطاها بهتر است از سیستم مناسب مانند، ترازیابی استادیمتری و ترازیابی مثلثاتی استفاده کنید.
برگرفته شده از سایت mapscale.ir
همچنین می توانید برای یادگیری مفاهیم ترازیابی به طور کامل به آموزش جامع ترازیابی(دوربین نیوو) مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید