مسیر موفقیت در مهندسی

همیشه وقتی صحبت از موفقیت یک مهندس میشود، ناخودآگاه همه توجهها به مباحث فنی و اجرایی جذب میشود. تصور عموم بر این است که یک مهندس زمانی موفق خواهد شد که تسلط خوبی روی آییننامهها، نرمافزارها و اصول اجرایی داشته باشد. اما چطور است که مهندسهای با سابقه و سواد علمی بالایی میبینیم اما به موفقیت نرسیدهاند، یا چطور اساتید دانشگاه که علم بالا و بروزی دارند موفق نشدهاند؟
جملة معروفی وجود دارد که میگوید اگر به چیزی که میخواستهاید نرسیدهاید حتماً چیزی وجود دارد که از آن اطلاع ندارید. در این مقاله به طور کامل به علت عدم موفقیت مهندسین میپردازیم.
تصورات نابودکننده یک مهندس
اگر از یک دانشجو یا مهندس معمولی سؤال بپرسیم که چطور میتوانیم مهندس موفقی باشیم؟ بدون شک به شما پیشنهاد میدهد که به آییننامهها، نرمافزار یا مسائل اجرایی تسلط داشته باشید. یادگیری مبانی تخصصی جز جدای نا پذیری و لازم در رشتههای مهندسی است و شرط لازم است اما کافی نیست. نکته مهم این است که برای موفقیت علاوه بر مباحث فنی باید به مهارتهای انسانی توجه ویژهای داشته باشیم، دقیقاً حلقة گمشده همین موضوع است که اکثر یا اطلاعی ندارند و یا اهمیتی به این موضوع نمیدهند.
پرندة موفقیت
تقریباً بعد از بررسی همة کسبوکارهای موفق، متوجه یک موضوع میشویم که صرفاً داشتن تخصص و مهارت عامل اصلی موفقیت نیست. کسبوکارها مشابه پرندهها نیاز به دو بال برای پرواز دارند تصور کنید پرندهای روی درختی نشسته باشد و درست در همان لحظه درخت شکسته شود چه اتفاقی میافتد؟ هیچ … پرنده سریعاً پرواز میکند و شرایط تأثیری روی آن نمیگذارد. حال اگر پرنده یک بال داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟ پرنده برای پرواز نیاز به انرژی خیلی زیادی دارد، باید انرژی زیادی صرف کند تا بتواند اوج بگیرد اما خسته میشود و مجدد به سمت زمین حرکت میکند یعنی یک حرف سینوسی.
اگر بخواهیم مثال پرنده را به یک مهندس تعمیم دهیم به این نتیجه میرسیم، مهندس هم دقیقاً مشابه به یک پرنده نیاز به دو بال برای کسبوکار موفق دارد با داشتن دو بال قوی و سالم هیچ شرایطی نمیتواند روی کسبوکار او تأثیر منفی بگذارد. حال اگر مهندس فقط یک بال برای کسبوکار داشته باشد، به این صورت است که شرایط روی کسبوکار وی تأثیر منفی میگذارد و بعضی مواقع بازار خوب است و بعضی مواقع بازار بد است.
این بالهای موفقیت برای مهندس چه چیزی هستند؟
بالهای موفقیت
بالهای موفقیت برای یک مهندس به این صورت تعریف میشود بال اول مباحث فنی و بال دوم مهارتهای انسانی است. منظور از بال اول همان تخصص و مهارتی است که در دانشگاه و آموزشها و تجربیات به دست میآید و منظور از بال دوم داشتن مهارت کسب درآمد، بیزینس، ارتباطات، بازارسازی و بازاریابی میباشد باید حواستان باشد مهمترین علت شکست هر کسبوکاری گمنامی است اگر شما بهترین مهندس هم باشید اما نتوانید علم و تخصص خود را درست معرفی کنید و ناشناخته باقی بمانید کسی به شما پولی پرداخت نمیکند و محکوم به شکست هستید.
مسئله این است!!! مهارت فنی یا مهارت انسانی
ممکن است برای شما سؤال ایجاد شود اهمیت یادگیری این مهارتها چه میزان است، اشرف حبیبالله مهندس معروف پاکستانی آمریکایی در سال ۲۰۱۹ چنین بیان کرد: مسیر موفقیت یک مهندس ۱۵درصد مربوط به مهارتهای تخصصی و ۸۵ درصد مربوط به مهارتهای انسانی میشود.
جالب بود؟
بدون شک حتی فکر هم نمیکردید بیزینس و ارتباطات تا این حد اهمیت بالایی داشته باشد.
این سخن یک فرد معمولی نیست، اشرف حبیبالله مؤسس شرکت csi پدیدآورنده نرمافزارهای ایتبز و سیف و … میباشد.
پس لطفاً این موضوع را جدی بگیرید.

درباره مهندس حمیدرضا نباتی
مدیر و موسس وبسایت کارآموزی آنلاین مهندسی
سایر نوشته های مهندس حمیدرضا نباتی
دیدگاهتان را بنویسید